26 października w Oddziałach przedszkolnych odbył się Dzień Śliwki. Był on częścią corocznej tradycji naszej szkoły, by jesienią urządzać bal na cześć wybranego owocu lub warzywa związanego właśnie z jesienią. W tym roku jednogłośnie została wybrana śliwka.
Tego dnia w przedszkolu zrobiło się fioletowo, bo właśnie ten kolor królował na naszych ubraniach. Przedszkolaki podczas zajęć obejrzały krótki film edukacyjny o tym jak powstają powidła, rozmawiały na temat gatunków śliwek oraz potraw i przetworów jakie można z nich zrobić. W ramach innowacji Warsztaty Kulinarne – Poznajemy smaki dzieciństwa naszych dziadków, Maluchy upiekły pod okiem Pani z Koła Gospodyń Wiejskich „Przyjmianki”, pyszny placek ze śliwkami. Starsze dzieci piekły wraz z rodzicami drożdżówki ze śliwkami oraz samodzielnie wykonały śliwki w czekoladzie. Następnie oba oddziały spotkały się na wspólnej zabawie i rywalizacji. Na początek dzieci zatańczyły taniec z balonikami „Śliwkami”, potem rozpoczęły się „potyczki śliwkowe”. Były zabawy w kole oraz wyścigi rzędów. Na koniec dnia rozpoczęła się „Śliwkowa uczta”. Przedszkolaki nie tylko próbowały wspólnie wykonanych wypieków, ale również piły kompot śliwkowy, smakowały powideł, śliwek suszonych oraz najbardziej chyba znanych śliwkowych słodyczy, czyli śliwek w czekoladzie. Dzień zakończył się przepysznie. Już nie możemy doczekać się kolejnego jesiennego balu oraz jego królowej. Może będzie to jabłko, marchewka a może dynia?
Izabela Ziemniczak